wtorek, 17 marca 2015

Custard Pie na Świętego Patryka


 
    Ciastko z kremem temu kto wie o czym śpiewali Led Zeppelin w utworze „Custard Pie”. Dla przypomnienia napiszę, że to pierwszy kawałek z albumu „Physical Graffiti”. Właśnie jako „Ciastko z kremem” tłumaczono na polski tytuł piosenki z 1976 roku. Tylko co to za krem ów Custard? Chodzi raczej o słodki sos z mleka i jajek, z dodatkiem wanilii. Wynalazek typowo wyspiarski. Irlandczycy twierdzą, że irlandzki. Historycy smaków ustalili, że właściwości wiążące jajek, jako pierwsi pojęli starożytni Rzymianie. Wszystko co nastąpiło później to już tylko niuanse dotyczące konsystencji i aromatów jajecznej zawiesiny. Nie będę tropił tych kulinarnych śladów. Piszę w Irlandii, w dzień licznych ulicznych parad z okazji dnia Świętego Patryka, patrona Zielonej Wyspy. Wieczorem, przy piwie i whiskey, Irlandczycy zajadają słodkie ciasto polane sosem „custard”. Zdecydowanie nie kremem, lecz sosem. O czym zapewniam polewając nim kolejny kawałek owocowej tarty.
 
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz